Üzleti filozófiánk

Cégünk nem pusztán hardvert vagy szoftvert szállít, hanem informatikai problémákhoz, feladatokhoz, szolgáltatásokhoz nyújt komplex megoldásokat.

Bővebben

Csak idő kérdése, hogy a Bitcoin elsöpri a pénzügyi rendszert?

my precious bitcoinA pénzügyi válság kitörése után, 2009-ben a Bitcoin feltalálásával kiszabadult a szellem a palackból: az emberiség többé már nem fogja elfelejteni, hogyan kell egy központi felügyelet nélküli virtuális pénzt létrehozni. Blummer Tamás Bitcoin szakértő szerint csak idő kérdése, hogy a pénzügyi rendszer jelenlegi formáját mikor söpri el a virtuális szuperpénz. A szakértő 16 éves bankári pályafutását adta fel saját Bitcoinnal foglalkozó szoftverfejlesztő vállalkozása megalapításáért, amely a közönséges cégeket hivatott összekötni a BTC-hálózattal. A már valódi készpénz formában is létező "digitális arany" sikertörténete még nem fejeződött be, hanem éppen csak elkezdődött? Jönnek a következő Bitcoin lufik? Lehet-e a BTC-t hamisítani? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ.

A Bitcoin mint befektetés, technológia és elszámolási egység

Portfolio.hu: Hogyan határozná meg, hogy mi is tulajdonképpen a Bitcoin?

Blummer Tamás (Linkedin , Google+): A Bitcoin két dolog, ami azonban összefolyik a köztudatban. Egyrészt egy technológia, másrészt pedig egy elszámolási egység. Ez két teljesen különböző dolog. A technológia az, ami létrehoz egy elszámoló egységet, ami viszont emiatt az újszerű technológia miatt érdekes. A bitcoin tehát nem egy másik second life Linden dollár, egy Amazon coin, vagy egy valaki által kibocsátott elektronikus token, hanem egy technológia, ami megoldott egy nagyon régi informatikai problémát. Méghozzá azt, hogy hogyan lehet egy központ nélküli, teljesen decentralizált hálózatban egy ennek ellenére garantáltan konzisztens adatbázist kezelni. Ennek az adatbázisnak a tartalma nem más, mint, számlák és tranzakciók, és ebben a főkönyvben az elszámolási egységeket Bitcoinnak hívják, ezt pedig mint egy pénznem is fel lehet fogni. Ez egy forradalmian új technológia.

P.: Hol, és milyen szolgáltatások vagy áruk megvételére lehet használni a Bitcoint?

B. T.: Már sok helyen elfogadják, de a hasznossága akkor jelentkezik igazán, amikor maga a termék is virtuális, vagyis az interneten keresztül szállítható. Ilyen esetben a régimódi fizetési módok nagyon elavultnak és lassúnak számítanak. Hogyan tudok pénzt átadni a hálózatban úgy, ahogyan információt adok át, közvetítők nélkül, bankok nélkül, lényegesen gyorsabban és olcsóbban? Erre alkalmas a Bitcoin. Például amikor eladok egy zenét, filmet, bármilyen olyan terméket, amely digitálisan azonnal átmegy a hálózaton, akkor teljesen természetes lenne ezt összekötni egy olyan fizetéssel, ami szintén azonnal átfut a hálózaton. Ez persze nem jelenti azt, hogy máshol nem lehet használni, a fodrászomat is már Bitcoinban fizetem, és sok más helyen is elfogadják.

P.: Sokat hallani arról is, hogy mivel a Bitcoinnal név nélkül lehet fizetni, sokan illegális dolgokra, például pénzmosásra vagy drogokért való fizetésre használják. Erről mi a véleménye?

B. T.: Nagyon fontos észrevenni, hogy ezek a vádak azokból az irányokból jönnek, akiknek érdekük a status quo fenntartása. A Bitcoin egy olyan technológia, amely nagyon veszélyes a bankrendszerre. Nyilvánvaló, hogy több készpénzt használnak pénzmosásra, mégsem szeretné senki sem betiltani a készpénzt. A Bitcoin anonimitása ráadásul egy választott anonimitás. A Bitcoin tranzakció nem tartalmazza, hogy ki hajtotta végre a tranzakciót, de ha én megmondom önnek, hogy mi az én Bitcoin címem, vagy egyáltalán fizetek önnek Bitcoinnal, már ismerni fog egy címet. Ezek után minden tranzakció, amelyik ezen a címen átfolyik, nyilvános. A Bitcoin hálózat ugyanis nem titkosít, a teljes tranzakciótörténet nyilvános. Ez létrehoz egy üvegzsebet, ami annyira átláthatóvá teszi a tranzakciókat, mint semmi más.

P.: Mi biztosítja azt, hogy a Bitcoint ne lehessen hamisítani?

B. T.: A Bitcoin nem egy számítógépen vagy egy mobilon van, hanem egy globális hálózat közös konszenzusában létezik. Azért létezik, mert a világ összes számítógépe, amelyik Bitcoint futtat, egyetért abban, hogy egy adott Bitcoin egy adott címhez tartozik. Ahhoz hogy valaki egy Bitcoint megszerezzen, meg kellene győznie a hálózatban szereplő összes számítógépet arról, hogy ez a Bitcoin pluszban létezik, vagy hogy az övé. Ebből látszik a dolog problematikája. Nem arról van szó, hogy meghamisít valaki egy adatot az én számítógépemen, hanem az egész hálózat minden egyes számítógépét egyenként meg kellene győzi arról, hogy ez így van. A Bitcoin hamisításának a valószínűsége lényegesen alatta van annak, ami egy bankjegy hamisításához szükséges.

P.: A Bitcoinra egyre több befektetési guru jó befektetésként tekint. Például a Facebook alapításában is részt vevő Winklevoss fivérek is elindították saját Bitcoin alapjukat, és egy svájci alapkezelő is 200 millió dollárt invesztált egy BTC-t bányászó cégbe. A Bitcoin Ön szerint inkább elszámoló egység, vagy egy jó befektetés?

B. T.: Mind a kettő. Mint befektetési eszköz újdonság, ezért borzasztóan veszélyes és volatilis. Ezért senkinek nem ajánlanám, hogy vegyen. Ehhez először meg kell érteni, hogy miért lett értékes a Bitcoin. Lehet, hogy ez nagyon meredeken hangzik, de a Bitcoin gyakorlatilag digitális arany. Az arany azért értékes, mert vannak olyan tulajdonságai, amelyek ezt előidézik. Ilyen például, hogy egy aranydarabot eláshatok, kiáshatom 2000 év múlva, és ugyanúgy csillog. Egy aranydarabot akármilyen kis részekre szétszedhetek, majd összeolvaszthatom, anélkül, hogy a minősége vagy bármilyen tulajdonsága romlana. Az arany relatív ritka, ezért már kis mennyiségben is nagy értéket képvisel. Ugyanilyen tulajdonságai vannak a Bitcoinnak, csak nem a reális világban, hanem a virtuálisban. Mivel a Bitcoin a hálózatban lévő összes gép egyetértésével létezik, ez megfordítva azt jelenti, hogy ahhoz, hogy a Bitcoint megsemmisítsék, meg kellene semmisíteni az internetet. Amíg egyetlen számítógép van a világon, amelyik a Bitcoint használja, addig újra feláll a rendszer. A Bitcoin ugyanannyira megsemmisíthetetlen a virtuális világban, mint az arany a reálisban. Sokan azt mondják, hogy csak 20 millió Bitcoin van, ez nem elég. Ez azért nem igaz, mert a Bitcoin 8 tizedes jegyig osztható. Sokkal kisebb egységeket le tudok osztani belőle, mint ami ma értelmes fizetőeszköz, és össze tudom vonni anélkül, hogy az értékéből veszítene. Megvan az a tulajdonsága is, hogy véges, valamint hogy borzasztó nagy erőfeszítés kell az előállításához. Van egy dolog, amiben a Bitcoin túl is lép az aranyon: költség- és időigény nélkül, egyik pillanatról a másikra transzferálható a világ egyik végéből a másikba. A Bitcoin egy olyan dolog a virtuális világban, ami mindent tud, amit az arany a reális világban, és még teleportálható is.

P.: Ön szerint a Bitcoin bányászat akár egy magánembernek is jövedelmező lehet, vagy ez a hajó már elúszott?

bitcoin-620x350

B. T.: A Bitcoin hálózatban bányászni ma már privát emberként nem lehet nyereségesen, ami abból is látszik, hogy 200 millió dollárt invesztál egy befektetési alap egy ilyen bányászcégbe. Pillanatnyilag annak a bányászati tevékenységnek, amely létrehozza az újonnan létrejövő Bitcoinokat, a számítókapacitása két nagyságrenddel túllépi azt, ami a legnagyobb ismert szuperszámítógépek egyes kapacitása.

P.: A Bitcoin bányászatát lehetővé tevő program alapvetően úgy működik, hogy aki előbb kezdett el bányászni, az több Bitcoint kapott a jelenlegivel megegyező számítási kapacitásért cserébe. Ezért a BTC-bányászatot egy piramisjátékhoz is szokták hasonlítani. Mi erről a véleménye?

B. T.: A Bitcoin gyakorlatilag egy globális virtuális startup, nem pedig egy piramisjáték. Én is bosszankodom azon, hogy nem 2009-ben kerültem a közelébe, csak 2011-ben, mert minél hamarabb fektetett bele az ember, annál nagyobb profitot tehetett zsebre. Mark Zuckerberg is teljesen abszurd módon meggazdagodott valamiből, amiről szintén meg lehet kérdezni, hogy tényleg van-e ekkora értéke, vagy csak szerencséje volt a srácnak. Ez itt is megvan, de ezt nem nevezném piramisjátéknak, mert nem arról van szó, hogy valamiféle piramisjáték-szerű redisztribúció folyna, hanem előáll egy új pénzügyi rendszer, egyfajta startup. Azt is mondhatnám, hogy a Bitcoin egy részvény egy új pénzügyi világrendszerben.

P.: 2011 közepén és idén áprilisban is óriási lufi fújódott a BTC árfolyamában. A legutóbbi esetben a január eleji 13 dollár körüli szintről 260 dollárig menetelt a virtuális pénz árfolyama, majd 50-ig hullott, azóta 120 dollár körül mozog. Mi lehet ezeknek a lufiknak az oka?

B. T.: Ez a szokásos hullámzása egy nagyon friss piacnak. Minden technológia hullámszerűen jut át a köztudatba. Ezek a felfutások és összeomlások csak annak a tükörképei, hogy rövid időn belül nagyon nagy teret nyert ez az ötlet, egy csomó embernek leesett a tantusz, hogy miről van szó. Semmi kétségem afelől, hogy még több ilyet fogunk látni, a Bitcoinnak ez a determinált története. A Bitcoin árfolyama eddig évente egy nagyságrenddel emelkedett.

btcarfolyam

P.: Ön szerint a virtuális világból kilépve, megfogható papírpénzként is megjelenik majd a Bitcoin?

B. T.: Persze, már létezik. Bármilyen megjelenése lehet, hiszen a Bitcoin egy digitális adat, bármire rárakható. Ez egy tipikus használati módja. Az egyik oldalon van egy QR kód, ami a cím, a másik oldalon pedig az a QR kód, ami ennek a címnek a titkos kulcsa. Ha ezt ismerem, akkor azt az egyenleget, ami ezen a számlán van, meg tudom mozdítani.

btcpapirnagyithato

P.: Egy amerikai bírósági ítélet szerint a Bitcoin tulajdonképpen pénznek tekinthető, ami nagy előrelépést, és veszélyeket is rejthet magában. Mi várható Ön szerint a Bitcoin szabályozását illetően?

B. T.: A szabályozóknak azt kellene észrevenniük, hogy az emberiség feltalálta a kereket, és nem fogja elfelejteni. Feltalálta, hogy hogyan lehet létrehozni egy virtuális pénzt, ez az ötlet sohasem fog eltűnni. Teljesen mindegy, hogy mit csinálnak, a szellem kiszabadult a palackból, sokkal ésszerűbb lenne, ha azon gondolkodnának, hogy hogyan fognak ezzel együttélni. A Bitcoin ugyanis a jól felosztott piacot veszélyezteti egy újrafelosztással. A bankrendszer, illetve a fizetési hálózatok vezetőinek ez egy egzisztenciális fenyegetés, és a lobbicsoportjuk erősen dolgozik azon, hogy a Bitcoint illegalizálják vagy kontrollálják. Mindezek mögött semmi más nincs, mint az a remény, hogy időt nyernek. Szerintem ők is tisztában vannak azzal, hogy ez egy megállíthatatlan dolog. Ez olyan, mint az MP3 a zeneiparban. A Bitcoin el fogja söpörni az aktuális pénzügyi rendszert. Én ezt úgy állítom, hogy életem nagy részében befektetési bankár voltam. A 16 éves, nagyon komoly banki karrieremet adtam fel, hogy megalapítsam a Bits of Proofot.

P.: Pontosan mit ért a pénzügyi rendszer újrafelosztásán?

B. T.: Nem véletlen, hogy Amerikában folyik a legnagyobb lobbizás a Bitcoin ellen, mert a Wall Streetnek van a legnagyobb vesztenivalója ebben a játszmában. Európa számára ez inkább egy esély, hogy a pénzügyi világ egy újrarendezésében nagyobb súlyt kapjon. Magyarország pedig különösen jó eséllyel indul, hiszen van egy olyan kormányunk, amely szeret különcködni, szeret olyan dolgokat csinálni, ami szembefut az aktuális pénzügyi rendszerrel. Ha valami ilyet keresnek, ez ilyen. A Bitcoin gazdaságon belül az egyik legnagyobb probléma a jogbizonytalanság. Amerikában végre kimondta egy bíróság, hogy a Bitcoin pénz. Hát persze, hogy az, de ha Magyarországon például egy számlát állít ki valaki, nem tudja ezt Bitcoinban megtenni, mert az MNB-nek nincs középárfolyama a Bitcoinra. A szabályozói környezet tehát még nem egészen tiszta. Ha Magyarország elsők között tisztázná jogilag a BTC helyzetét, akkor ezzel ide tudna vonzani számos Bitcoin-vállalkozást, amivel az új pénzügyi világ Luxemburgjává válhatna.

P.: Elképzelhetőnek tartja például azt, hogy az MNB-nek Bitcoin tartaléka is legyen?

B. T.: Hosszútávon egyértelműen erről van szó. Az sem véletlen, hogy a Bitcoin 2009-ben állt elő. A Bitcoin első tranzakciójában, az úgynevezett genezis tranzakcióban egy kis szövegrészlet is benne van, amit a Bitcoin alapítója írt az algoritmusba, ez a Times 2009. január 3-i címlapjának a szövege. Ez azért van benne, hogy bizonyítsa, hogy ezen a napon indult a Bitcoin. A Bitcoinnak van egy missziója is: megteremteni azt a globális pénzügyi rendszert, amely 2008-ban gyakorlatilag összeomlott. Máig rajta van a lélegeztető gépen, mert a politikusok máig nem találtak újat, de mi megtaláltuk. A Bitcoin az a pénzügyi rendszer, amely független az egyes államoktól, megalapítja azt a világpénzt, amelyről csak beszélnek.

P.: A Bitcoin kereskedésből jövedelemre lehet szert tenni, ezért Kanadában például már tisztázták, hogy ezen jövedelem után adózni kell. Speciális adószabályokra is szükség lehet minden egyes országban?

B. T.: Az adórendszer különböző az egyes országokban, például Németországban a Bitcoin jövedelem egy év után adómentes. Magyarországon az szja és augusztus 1-jétől az eho vonatkozik a kereskedésből származó jövedelemre. De ez nem a Bitcoin problémája. Nem a Bitcoin adózik vagy nem adózik, hanem az emberek.

P.: Ilyen szempontból a Bitcoint lehetne külön kezelni más jövedelmektől?

B. T.: Én mint Bitcoin vállalkozó örülnék egy adókivételnek, de pillanatnyilag már az is borzasztó nagy előnyt jelentene, ha egyszerűen csak jogbiztonságot teremtenének a hatóságok.

P.: Reálisnak tartja egy magyar Bitcoin tőzsde létrehozását?

B. T.: Én nem fogom csinálni, mert vannak jobb ötleteim, de szerintem lenne forgalma.

Forrás: www.portfolio.hu