Üzleti filozófiánk

Cégünk nem pusztán hardvert vagy szoftvert szállít, hanem informatikai problémákhoz, feladatokhoz, szolgáltatásokhoz nyújt komplex megoldásokat.

Bővebben

Vágjunk is a közepébe, ez nem a "klasszikus telefonálás" lesz erre tessék felkészülni!

voipMost a VOIP telefonálásról, amivel gyakorlatilag a nulla közelébe szoríthatod a telefonszámládat. Azonban ehhez átkell vennünk a technikai tudnivalókat, ezért leírom pontról-pontra a lehető legegyszerűbben és átfogóbban, hogyan tudsz te is átállni az internetes telefonálásra. Igyekszem megválaszolni a felmerülő kérdéseidet is. Így mindnyájan jobban járunk. :)

Miről is van szó?

Nem csak vezetékes vagy mobiltelefonon tudsz valakit felhívni, hanem interneten keresztül is, internetes hangátvitellel, ezt hívják VOIP-nak, azaz Voice Over Internet Protocol-nak.

Ide tartoznak az ingyenes netes alkalmazások, mint Skype, Viber és társaik. Ezekkel az a hatalmas gond, hogy csak akkor tudsz valakit elérni ezen a módon, ha tudod például a skype elérhetőségét és ő éppen a neten lóg és a megfelelő alkalmazás is éppen fut nála. (Ami egyébként legyilkolja a mobilok akkumulátorát, ha mindig futnak a háttérben ezek az alkalmazások.)

Azonban arra is van mód, hogy közvetlenül mobilszámot vagy vezetékes számot hívjunk ezzel a technikával, a valódi telefonszolgáltatónk által nyújtott percdíjak töredékéért.

Ekkor mi interneten keresztül indítjuk a hívást, a hívott fél nem is tudja, hogy nem a hagyományos módon hívták fel. Sőt, megadhatjuk, hogy hívóként a valódi telefonszámunkat írja ki a hívottnál a rendszer. Így már végképp nem tudja, hogy VOIP-on hívtuk.

Mi kell hozzá?

Valószínűleg semmi olyan, amivel nem rendelkezel. Regisztrálnod kell magad egy oldalon, le kell töltened egy alkalmazást a számítógépedre, vagy a mobilodra és egy bankkártyával vagy paypallal fel kell töltened az egyenlegedet 10 dollárral vagy 10 euróval. Ennyi az egész. Innentől kezdve ha internet közelében vagy, már beszélhetsz is, perc alapon vonják az egyenlegedből a beszélgetések díját. Ha egy hétig tart az egyenleg, akkor addig, ha egy évig, akkor addig.

Mennyibe kerül egy perc beszélgetés?

Én (és a legtöbben) a Dellmont cég viszonteladóin keresztül telefonálunk. Mindegyik más tarifát számol fel. Én most a Browsercalls-t használom, jelenleg a magyar vezetékes számokat 0,1 dollárcentért, azaz 22 fillérért hívom percenként(nem elírás!), a magyar mobilszámokat pedig 0,5 dollárcentért, azaz durván 1,2 forintért hívom, percalapú számlázással, havi díj nélkül.

Hárman használjuk a családból ezt az egy feltöltést, csak erről beszélünk, két és fél hónap alatt sikerült lebeszélnünk 4,5 dollárt összesen a 10-ből. (Régebben a mobil is 22 fillér volt, egy félórás mobilbeszélgetésért fizettem kevesebb, mint hét forintot. Persze, hogy alig fogy a pénz. Azóta sajnos felemelték a mobilhívást 70 fillérre percenként, sőt hétfő óta 1,2 forint.)

Jelenleg ez a legolcsóbb tudtommal, de 5 forint alatt percenként rengeteg egyéb szolgáltatót is találsz: Voipyo és VoipStunt 3 forint/perc jelenleg, Frynga és Call to India 4,4 Ft/ perc, CallingCardBuster 3,7 forint/perc és így tovább. (Vigyázzunk, néhány helyen van kapcsolási díj is, ezt a táblázat felett írják, ha felszámolnak ilyet. Ezeknél a szolgáltatóknál nincs.)

Természetesen nem csak Magyarországot hívod ilyen olcsón, hanem az összes országot és bármely országból ennyiért tudsz hazatelefonálni Magyarországra.

Jót nevettem a nyaralásom alatt a mobilszolgáltatóm 700 Ft/perc hívásindítási és 300 Ft/perc hívásfogadási tarifáin, ennek ezredrészéért(!!!!!) hívtam fel és vissza mindenkit a hotel halljából az ingyenes wifin keresztül, akik azt sem tudták, hogy külföldről hívom őket.

(Mióta az Unió szorítja lefelé az európai roamingdíjakat, azóta valami elképesztő díjakat számolnak fel a mobilszolgáltatók az Unión kívül, legyen az Svájc, Törökország, Egyiptom vagy Ukrajna. Így akarják a kieső hasznot pótolni, Hát kenjék a hajukra a roamingdíjaikat, én internetről telefonálok külföldön is. Ma már ingyenes wifi szinte mindenütt van, ahová turistákat várnak.)

Mennyi ideig garantálják ezeket a percdíjakat?

Semeddig. Még nem volt olyan, hogy annyiba került volna a beszélgetés a feltöltés elején, mint amikorra sikerült lebeszélnem a teljes összeget. Most is két hónap alatt kétszer emeltek árat, 22 fillérről most már 70 fillérre. A legdurvább az volt, amikor 3 forintról 3,9 forintra emelkedett két hónap alatt a díj, ezt azért még kibírtam. Olyan se volt még, hogy ugyanannál az alszolgáltatónál egynél többször feltöltöttem volna a számlámat, mindig volt addigra olcsóbb, mire lebeszéltem a 10 eurómat. Annyira így van ez, hogy hétfő este írtam ezt a cikket, 0,7 forintos percdíjjal, másnap reggelre már 1,2 forint lett.

(Az alapképlet az, hogy a beetető árak után elkezdik emelni az árakat, lassan. Sokan nem fognak új alszolgáltatót nézni, de téged semmi nem akadályoz meg, hogy minden alkalommal új tarifát nézz.)

Vannak összehasonlító oldalak, mint például ez, de ritkán teljes a kép. Ezen a linken viszont talán az összes alszolgáltatót megtalálod. Válaszd a “Rates” azaz tarifák gombot, tedd át a devizanemet Hungarian Forintra és keresd meg Hungary-t, azaz Magyarországot. A “Landline” a vezetékes számok hívását jelenti, a “Mobile” logikusan a mobilt.

Milyen a hangminőség?

Jó. Ha a net minősége megfelelő, a hívott nem is tudja, hogy nem normál telefonról hívod. Mivel a hívás interneten kimegy külföldre, majd onnan jön vissza, van egy késlekedés a hangban, de ez nem feltűnő.

Durván minden huszadik hívásnál a hangminőség rossz, de ezt már akkor lehet hallani, amikor elkezd kicsengeni a telefon (zizis a csengés), ilyenkor gyorsan lerakom és újratárcsázok.

Ha százmilliós üzleteket kötsz, ne VOIP-on telefonálj, de mindennapi hívásokra tökéletesen megteszi szerintem. A minőség bár rosszabb, mint a normál telefon, de nem észrevehető általában.

Milyen a megfelelő minőségű net VOIP hívásokhoz?

Azt kell mondjam, ma már nem tudsz olyan vacak nettel rendelkezni, hogy ne legyen elég jó a minősége. A legolcsóbb vezetékes net és mobilnet is elég gyors.

Azonban a mobilszolgáltatót az olcsóbb netcsomagjaikban szándékosan akadályozzák a VOIP hívásokat, ez gondot jelenthet neked, erre vigyázz. Ez főleg a normál mobilszám mellé kért plusz net esetén fordul elő.

Én az 1 GB-os Telenor csak net kártyáját használom, de bejött a Blue Mobile feltöltőkártyás, rendes mobilkártya nete is. Arról, hogyan tudod a legolcsóbban megúszni a mobilnetet, itt írtam régebben: A legolcsóbb mobilnet. Ha mindig új feltöltőkártyás előfizetést veszel, 500 Ft egy hónapra 133 MB, vagy vehetsz 5 Ft/MB-os csomagot is és annyit használsz egy hónapban, amennyit akarsz. Esetleg DIGI-nél 1500 forintos 1 GB-os mobilcsomag, ha nem csak telefonálásra kellene a mobilnet.

Esetleg ha sokat utazol vidéken, ott gond lehet a lefedettséggel, mert bár van internet, de a létező leglassabb. Nagyobb településeken ilyen gondod már valószínűleg nem lesz.

Akkor most regisztráljunk be a szolgáltatásba

Mivel most a legolcsóbb tudtommal a Browsercalls, ott fogunk létrehozni egy előfizetést, de mindenhol máshol is pont így kell.

Keresd meg az oldal jobb felső sarkában a “register” gombot, vagy kattints ide és regisztrálj be a szolgáltatásba.

Válassz egy felhasználónevet és egy jelszót, add meg az e-mail címed, majd a képen látható ellenőrző szöveget írjuk be az alatta lévő sorba, vegyük ki a pipát, ha hírlevelet nem kérünk.

Az eredeti cikk folytatódik ide kattintva olvashatod!

Forrás: http://kiszamolo.hu/